Ride of the fellowship 2021

Den 6 augusti var det äntligen dags för årets Ride of the fellowship.

Efter uppsamling på Frösön där vi förövrigt träffade några trevliga bikers som var på väg söderut så bar färden iväg mot Trondheim med planerat mellanstopp i Storlien och Hegra i Norge.

Tempraturen låg kring 20 grader och det var ett härligt väder för längre tur med MC.

Väl framme i Storlien 601 meter över havet, inser vi att Cash framdäck är tomt på luft men som tur är har vi påfyllning på tub så att vi kan fortsätta utan problem.

Vi tog oss förbi stora helvetet precis innan den Norska gränsen, som är en järnvägsbro som byggdes år 1877 och som fick sitt namn utifrån de svårigheter rallarna hade när de byggde den.

I Hegra stannade vi till och besökte den fästning som uppfördes där år 1908 efter unionsupplösningen 1905 mellan Norge och Sverige.

En magnifik fästning som åter togs i bruk år 1940 när 250 män och en kvinna iklädde sig uniformer och försökte under 3 veckor stå upp mot den tyska ockupationen.

Efter Hegra fästning gled vi förbi Helvetet ”Hell” och vidare mot Norges tredje största stad, som grundades redan år 997 av Olav Tryggvason.

Vikingakungen Olav Tryggvason döpte sig till den kristna tron år 995 varefter han tog över makten i Norge där han bildade staden Nidaros  som senare kom att få namnet Trondheim.

Olav Tryggvason finns förövrigt avbildad på Nidarosdomens västfront tillsammans med många andra intressanta skulpturer.

På vägen till att checka in i lägenheten på Hallset, Byåsen tar vi ett stopp på utsiktsplatsen över Trondheim.

Nästa dag tog vi en tur genom Trondheim för hotellfrukost innan vi senare på dagen drog vidare mot Hitra.

Den första tunneln mot Hitra har en längd på 5 610 meter med en lägsta nivå på 264 m under havet.

Själva Hitra erbjöd utöver ett antal tunnlar även fantastiska vyer över långa broar och en natur som skiftar mellan enormt mäktiga berg, djupa dalar och tundraslätter.

Väl på Hitra efter en skön lunch åker vi runt ön i perfekt väder, med miltals av kurviga, doserade ståfräs-vägar, i miljöer som skiftar mellan klippiga bergen och hav.

Vi tar även ett stopp på öns västra udde för en matbit.

Framåt kvällen åker vi tillbaka mot Trondheim med ett mellanstopp i Sandstad, precis innan den långa Hitratunneln.

Tyvärr blir uppehållet längre än vi hade föreställt oss då Nemos drivrem går av precis när vi tänkt fortsätta hemfärden. Dessutom slås larmet på Cash MC ut av en antenn så nu står vi där med 2 bågar som kan behöva bärgning in mot Trondheim.

Det löser sig till ändå till slut när larmet återigen börjar fungera och en ortsbo med bärgningsbil tar Nemos MC på flaket mot Melhus.

Dagen efter fortsätter vi från Stjördal mot Härjedalen över Stugudalsvägen. Vägen erbjuder fantastiska fjällvyer och vi har fortsatt tur med vädret.

Efter några timmar anländer vi till Jämtland och Fortet i Hoverberg.

Tack bröder för ännu en Ride of the fellowship!