MC-modeller

Motorcyklar finns i massor av utföranden och modeller för olika syften men de flesta kan kategoriseras under tre typer: Gatu- eller standardhojar, Off-road och Allround-hojar, beroende på vilket underlag de är avsedda att köra på. 

Modell
På grund av den image klubben vill stå för är vissa modeller inte tillåtna; sport- och racemaskiner, klassiska enstånkor och off-road

Storlek
500 cc eller större och som kan framföras i upp till 160 km/h och som kan köras under längre tid i motorvägsfart. 500 cc är i minsta laget med tanke på den typ av körning som vi genomför, särskilt med tanke på allas säkerhet och framkomlighet.

Modelldefinitioner

Touring:
Touring-motorcyklar har vanligtvis stora kåpor och vindrutor som erbjuder en relativt hög grad av väder- och vindskydd, stora tankar för långa avstånd mellan påfyllning och en mer avslappnad, mer upprätt sittstil än sportmaskiner.
GODKÄND MODELL
 mc-touring
Cruiser:
Dessa motorcyklar efterliknar stilen av amerikanska maskiner från 1930-talet till tidigt 1960-tal. Körställningen har vanligtvis framflyttade fotpinnar och händerna högt placerade och ryggen upprätt eller något tillbakalutad.
GODKÄND MODELL
 mc-cruiser
Bobber:
När åkare skalade av sina tävlingsmotorcyklar och kapade eller tog av skärmar, var termen “bobber” född. Bobber är en motorcykel som oftast saknar framskärm och har bakskärmar som gjorts mindre.
GODKÄND MODELL
 mc-bobber
Choppers:
En chopper är en kraftigt ombyggd hoj som fått sitt namn av chopping (eng för att kapa) och sedan svetsade ihop ramen så att utseendet blev klart annorlunda. Termen chopper var född.
GODKÄND MODELL
 mc-shopper
Café/Café Racer:
Café-racers som namn var populärt på 50- och 60-talet och avsåg gatu-hojar som man även tävlade med men som i dag mer avser begagnade klassiska hojar från främst England och Italien men även från Tyskland och Japan. För entusiasterna det självklara valet.
GODKÄND MODELL
 mc-caferacer
Sport-Touring:
Sport-touring kombinerar sporthojens och touringmaskinens bekvämlighet. De är främst byggda för bekväma långresor i lätt framåtlutad ställning, lätt att manövrera och hög prestanda.
GODKÄND MODELL
 mc-sporttour
Enduro/Touring:
Enduro-motorcyklar har fjädring som kan ta upp stora gupp och har däck som ger rejält fäste även på grus och lera. De fungerar bra för långa turer på grusvägar.
GODKÄND MODELL
 mc-enduro
 EJ GODKÄNDA MODELLER
Sport:
Kallas i bland för prestandamaskiner eller monstermaskiner och betonar hastighet, acceleration, inbromsning, och manövrerbarhet.
EJ GODKÄND MODELL
 mc-sport
Cross:
Offroadmaskiner har kraftiga däck som gör att de kan klättra i backar som getter. De saknar signalhorn, backspeglar och körriktningsvisare och är därför inte tillåtna att köras i gatutrafik.
EJ GODKÄND MODELL
 mc-offroad
Offroad:
är en benämning på hojar som är lagliga för trafik men är även anpassade att köras off-road. Med sina rötter i off-roadmaskinen har den anpassats för gatutrafik och är också en kompromiss.
EJ GODKÄND MODELL
 mc-dualsport

* Undantag kan göras från fall till fall och ska godkännas av Grand Commandery

** Alla hojar är välkomna till inbjudna klubbträffar och öppna evenemang

*** Trikes (3-hjuliga MC) ÄR tillåtna förutom Can-AM Spider-modeller